friendlyfur.dk

– Vi skriver lidt nyt fra danske firmaer

Hvor får biler deres navne fra?

Nej, vi skal dog ikke tale om navne til bilmærker, som oftest kommer af en sammentrækning af andre navne/navne på opfinderen eller lignende. Ej heller skal vi snakke om, hvad bevæggrunden er for de forskellige logoer, emblemer og andre mærkater, som kendetegner de forskellige biltyper, så vi kan skelne dem fra hinanden.

Vi skal i denne artikel tale om etymologi. Det kan lyde tørt og kedeligt, men det er faktisk lærerigt og nok noget, som selv de største bilentusiaster ikke kendte til. Men det bliver ikke mere kringlet, end at alle kan være med og forstå det, og så kan du bagefter uddele din seje viden til andre uvidende.

Hvis du for resten står og trænger til en ny bil, så er det bestemt værd at kigge ind her: https://www.biltorvet.dk/

Hvad mener vi så med etymologi? Det er betyder læren om, hvordan ord er opstået, og ved du, hvad ordet “bil” kommer af? Det ved du måske nok, for det ligger lige til højrebenet at gætte på, at det er en forkortelse af ordet “automobil”, og det er også rigtigt gættet.

Men hvad kommer dét ord så af? Det er sammensat af det græske ord “auto” og det latinske “mobilis”. I Norden valgte vi at bruge fællesforkortelsen “bil”, når vi refererer til køretøjet, mens man i blandt andet på tysk og fransk valgte den sidste betegnelse som referencepunkt: “Auto”.

Det er straks en anden snak, når man kigger på det engelske sprog, hvor de har valgt ordet “car” om biler. Det kan spores tilbage til det keltiske ord “carr”, der betyder noget i retning af “vogn”. Denne variant har også sneget sig ind i italiensk og spansk, hvor ordet for bil er blevet til “carro”.

I USA omtalte man i starten af 1800-tallet jernbanevogne som “car”, men det holdt man op med i slutningen af 1800-tallet, hvor ordet overgik til at være udtrykket for en bil som ved almindeligt engelsk sprog.