Sådan ser du, om der skal indføres alkoholbehandling

10 april 2019
Anders Lundtang Hansen
Sådan ser du, om der skal indføres alkoholbehandling

Denne artikel er ment som en guide til dig, der står som pårørende og ønsker at vide dig sikker på, om en, du har nær, har et alkoholmisbrug, som kan have den (positive) konsekvens, at vedkommende skal i alkoholbehandling.

Hvis du selv mistænker, at du lider af et alkoholproblem og har brug for behandling, kan du også bruge denne vejledning, vi i det følgende vil komme med. Det kan være, det får dig til at åbne dine øjne op.

Som det første som pårørende skal du vide, at især alkoholikere kan være dygtige til at gemme deres misbrug væk for deres omgivelser. Ikke alle alkoholikere er brovtende typer, man finder på parkbænke i sommermånederne.

Derfor kan din mistanke være ganske berettiget, for du ser måske kun toppen af isbjerget, hvorfor det er vigtigt, at der bliver grebet ind hurtigst muligt, og man igangsætter en alkoholbehandling.

Som det næste er også vigtigt at slå fast, at alkoholikere kan være stædige, indbildske og i benægtelse over, at der måske finder et misbrug sted i deres liv. Selvom tegnene kan være tydeligt for dig som pårørende, så er det langt fra ensbetydende med, at den ramte selv kan se det.

Der findes vejledninger andre steder på nettet til, hvordan du spørger korrekt ind til, om der finder et misbrug sted, som er baseret på undersøgelser om alkoholproblemer. Disse spørgsmål vil misbrugeren ofte benægte, hvis vedkommende ikke vil se sandheden i øjnene.

Dog kan du bruge dem som rettesnor, når du finder dem på nettet, men vores guide består videre i, HVORDAN du spørger ind til vedkommende, for det er ikke ligegyldigt.

På engelsk taler man om en “intervention”, hvor man samler forskellige pårørende og “overumpler” misbrugeren i et noget nær bagholdsangreb.

Det kan have en direkte negativ konsekvens.

Vores forslag er, at du sørger for at være en person, som misbrugeren har respekt og tillid til, og så spørger du undersøgende ind til vedkommende på tomandshånd uden at virke fordømmende, men stadig i et forsøg på at vække følelser hos misbrugeren, så vedkommende af egen lyst og ikke for andres skyld ønsker en alkoholbehandling.

Når der så ønskes en alkoholbehandling, kan I kigge nærmere på dette tilbud her: https://behandlingscenter-stien.dk/alkoholbehandling/

Flere Nyheder